1 Jun 2012

RRDL01 is out on Clinical Archives


Radio Royal's second album, RRDL01, is out on Clinical Archives as a free download. Or here.



SOME REVIEWS

Nuclear Boy: An experimental duo from the Czech Republic that utilizes live electronics and tape recordings. This style has become a bit boring lately, but Radio Royal prove that there are still interesting artists creating unique soundscapes and atmospheres in this tradition. Click!

Recent Music Heroes: aarrghh, this 7-piece issue is an erratic blend of psychedelic and spaced-out propulsions, chameleonic improvisation sections, psychotic squeezing noise forays, mesmerizing repetition-heavy electronica, however, ideologically resulting from the tradition of early electronic days (regarding the academic or classical music circuits) and the synthesis-induced krautrock alchemy (Conrad Schnizler, Roedelius-Moebius) and the tradition of NY, California and Chicago-based improvised noise and sound art (Big City Orchestra, Borbetomagus, Tuxedomoon, The Residents). Highly convincing and one of the most impressive albums in the year of 2012 indeed. In a word, it is holy madness. Click!

Vojtěch Jírovec @ Ditchmag: V českých podmínkách není mnoho aktivnějších postav než Tomáš Procházka. Pod přezdívkou Federsel je znám jako člen divadelních uskupení Buchty a Loutky nebo Handa Gote, avšak věnuje se i několika důležitým hudebním projektům (čerství vítězové ceny Vinyla za nejlepší album B4 nebo zřejmě nejpopulárnější současné české hudební eso v zahraničí – přinejmenším v dálném Japonsku – Gurun Gurun). V Radio Royal se k němu přidává hráč na preparované gramofony a hudební publicista Petr Ferenc. Již druhým albem RR je internetový release RRDL01, který nyní vychází na ruském netlabelu Clinical Archives – volně ke stažení jsou zde zaznamenány elektronické vzruchy, útržky hlasů („a crime against motherhood“) i Federselovy kytarové výlety kamsi do Krautrockova. Se znalostí produkce této dvojice je zase o něco obtížnější stěžovat si na zaostalost české hudební scény – Radio Royal je špičkový a se svými zahraničními protějšky naprosto srovnatelný hudební projekt. Click!

Jan Faix @ HIS Voice: Zatímco na svém loňském prvním albu RRCD01 vydaném u pražských Klangundkrach zabředlo duo Radio Royal do dlouhých abstraktních meditací s analogovou elektronikou, nyní se rozhodlo ukázat svou rockovější tvář, ač se to tak na první pohled/poslech nemusí zdát patrné. Oproti dvěma dlouhým improvizacím na debutu máme na jejich aktuální kolekci (publikované jako free download na ruském netlabelu Clinical Archives) sedm kratších kusů, v nichž Tomáš Procházka a Petr Ferenc vytvářejí struktury vyvolávající dojem většího obsazení s tradičně rozloženými rolemi - rytmika, harmonické doprovody, výraznější improvizační vstupy, vokály sólové či sborové - to vše ale samozřejmě po svém. Oba protagonisté se rozhodně nijak netají svou zálibou v estetice historického německého krautrocku, ostatně i u tohoto downloadu ho uvádějí mezi klíčovými slovy. Máme zde tedy směs psychedelických zvuků staré elektroniky, různě realizovaných rytmů a basových podkladů, tentokrát se ale Procházka chopil i tady elektrické kytary, s níž je viditelný spíše v jiných svých projektech (například domovských B4). Přitom si ale na koncertech zajisté ověříme, že Radio Royal neopustili image dvou zvukových inženýrů plně pohroužených do procesů ve svých soustavách gramofonů, magnetofonů, nestandardně zapojených mixážních pultů a efektů analogových i digitálních. Hlasy pouštěné z kazet či desek působí naživo jako metatextový experiment, na moderní desce je ale můžeme brát jako samostatný zdroj hudebních informací vedle různorodých struktur prchavých elektronických vazeb a převrácených smyček. Poslech nabízí také neustálé pátrání po humorných šifrách, už když nám hned první track připomene v názvu jméno Pasi Mäkelä, s nímž na letošním CD Evening With Federsel And Mäkelä připomněl Tomáš Procházka univerzálnost termínu freak out a podobných spontánních hudebních bláznivin. Humor Radia Royal ale spočívá zase v něčem jiném. Neotřele kombinují zdroje z různých dob - nástroje, přístroje, média, stylové zásady - a nechávají je promlouvat vlastním jazykem. Babylónské zmatení však nehrozí díky pečlivé kontrole celého procesu. Tito dva tvůrci ve svých psychedelických kreacích uplatňují zase jiným způsobem své bohaté a výjimečné zkušenosti s nakládáním se zvukovou matérií, což posluchači nabízí jedinečnou možnost oddálit své smysly od každodenní reality. Click!

Jiří Špičák @ Radio Wave: Hudební experimentátor Petr Ferenc je známý především svým zaujetím pro gramofony – to ventiluje nejčastěji v uskupení Bird Build Nests Underground, které je mimo jiné držitelem žánrové ceny Anděl za rok 2007 v kategorii Alternativní hudba. Svojí pečlivou prací s preparovanými gramofony navazuje třeba na improvizované zvukové plochy liverpoolského hudebníka Philipa Jecka, který vydává na respektovaném britském labelu Touch. Jak je ale v žánru experimentální elektroniky nebo hlukové hudby zvykem, hudebníci se často nespokojí s jednou kapelou, ale účinkují v četných bočních projektech. V případě Ference je to duo Radio Royal, ve kterém jej doplňuje Tomáš Procházka. Ten si pod pseudonymem Federseludělal jméno coby součást kapely B4 (čerství držitelé ceny Vinyla pro Album roku) nebo Gurun Gurun. Dvojice vydala svoje první album v loňském roce – o CDR se postaral pražský label KLaNGundKRaCH, v jehož katalogu můžeme kromě debutu Radio Royal najít třeba i desky od hypnagogické kapely No Pavarotti nebo projektu K!amm. Druhá deska, internetový release pojmenovaný RRDL01, vyšla pod hlavičkou ruského netlabelu Clinical Archives. Radio Royal na ní působí nebývale sebejistým a především kompaktním dojmem – a napomáhá tomu i rozdělení úloh mezi oběma muzikanty. Zatímco Ferenc se poměrně tradičně věnuje svým gramofonům, Procházka do výrazu kapely vnáší organičnost svojí hrou na kytaru. Decentně odměřené hrátky s kazetovými magnetofony zase upevňují stavbu všech sedmi tracků hypnotickou rytmikou. Mnohovrstevnaté kompozice Radio Royal fungují na principu hudebních koláží – na desce je slyšet mluvené slovo, elektronický bzukot mixážního pultu i repetitivní ozvuky německého krautrocku a rané psychedelie 70. let. Přestože se album ze začátku tváří možná trošku neproniknutelně, nejde o nijak závratně obtížný poslech. Radio Royal totiž nechybí ani smysl pro nadsázku a hudební odlehčení. Právě to nakonec dělá z desky RRDL01 přitažlivý materiál, který je se zahraniční produkcí v podobných žánrech naprosto srovnatelný. Click!