6 Sept 2015

Wakushoppu celebrates 20 years of Bludný kámen...



Press release by Opening Performance Orchestra:

Vteřina a věčnost

Letos na podzim oslaví spolek Bludný kámen dvacet let své existence. Za tyto dvě dekády byly pod jeho hlavičkou zorganizovány stovky akcí mapujících především soudobé vizuální umění a současnou experimentální hudbu. Pro letošní jubilejní rok se Bludný kámen obrátil s otevřenou výzvou Time (20years BK) na umělce, teoretiky, organizace a instituce, které se zabývají soudobým uměním, nebo také na ty, kteří souzní s činností Bludného kamene, respektive sledují jeho aktivity. Cílem výzvy je uskutečnění akce – výstavy, performance, koncertu, instalace, přednášky, vzpomínky apod. s tématem času jako osobního, filosofického, společenského, praktického a kulturního fenoménu, a to v době od 20. září do 20. října 2015.

V rámci pravidelné série Wakushoppu se v Praze dne 6. října 2015 uskuteční v Café V lese koncertní akce, na níž se budou podílet Phaerentz, Milan Guštar, Werner Durand a Opening Performance Orchestra. Všechny zúčastněné spojuje pravidelná letitá, nebo alespoň jednorázová spolupráce s Bludným kamenem, a to v rámci Minimaratonu elektronické hudby při Ostravských dnech a/nebo hudebního festivalu Pohyb – Zvuk – Prostor.

Opening Performance Orchestra přizvali ke spolupráci básníka, hudebníka a výtvarníka Pavla Z, který bude hlavním protagonistou skladby Vteřina a věčnost speciálně připravené pro tuto akci. Skladba dostala svůj název podle sbírky textů filosofického vizionáře Ladislava Klímy. Excerpta z Klímových filozofických úvah vybere a svým osobitým způsobem přednese Pavel Z. Ústředním tématem skladby je čas a jeho pomíjivost, relativita, věčnost a na druhé straně jeho nekonečné plynutí. „Dílo, které bych si přál zanechat, by bylo Definitivum, v němž bylo by zahrnuto vše mé a Mé a Vše. A v němž by vůbec nebylo 'vteřin' ––: je hanebno, zabývat se čímkoli dočasným a pozemským; a vše, co není Věčnost, jest jen vteřina…“ (Ladislav Klíma, Vteřina a věčnost, 1927)
Phaerentz Smyčkové prostředí, které se neopakuje a nekončí. Každé provedení je jen výsekem možných konstelací. Dvacet stop dvaceti kamenů zabloudivších ze svého přirozeného prostředí k mikrofonům. Věnováno Bludnému kameni.
Milan Guštar „Co jest tedy čas? Když nikdo se mne naň netáže, vím to; když tážícímu chci to vysvětliti, nevím." (Svatého Augustina Vyznání kněh třináctero, AD 397-398)
Generativní kompozice vycházející z číselných vztahů časových jednotek a čísla 20 jako odkazu k tématu projektu Time (20 years BK).
Skladbu Im Gegenzug od Wernera Duranda, který v roce 2013 spolu s Amelií Cuni hostoval na Minimaratonu elektronické hudby pořádaném v rámci festivalu soudobé hudby Ostravské dny, uvede v živém mixu Opening Performance Orchestra. Ústřední motiv skladby nahrál Werner Durand při jízdě vlakem domů z Ostravy do Berlína přes polské území. „Im Gegenzug patří ke skladbám, které jsem v posledních dvou letech realizoval v řadě Acosmetics a zčásti pod názvem Phonosphere spolu s Jensem Strüverem. Skladba se velmi úzce váže ke koncertu na Ostravských dnech 2013, kde jsem spolu s Amelií Cuni uvedl naši skladbu HMN (Hiss-mastered Noise). Na zpáteční cestě jsme jeli vlakem z Ostravy do Krakova. Kousek před Katovicemi jel vlak na velmi staré trati, a proto velice pomalu. Po určité době jsem začal vědomě vnímat rytmus pražců, dalším podnětem pak bylo udělat s pomocí počítače nahrávku. V kupé jsme byli úplně sami, a tak to bylo možné bez nežádoucích ruchů. Nahrávka trvala asi 20 minut, poté vlak se skřípajícími brzdami zastavil v Katovicích. Nahrávka jízdy vlakem ve mně vyvolala určité pocity nostalgie po staré střední Evropě, ale také po starých bluesových nahrávkách. Kompozice obsahuje úryvky z jednoho kusu rumunské zpěvačky Romicy Puceanu, úvod cooljazzového kusu s názvem Isn't it Romantic Shortyho Rogerse a replika kompozice Oceans amerického skladatele Roberta Ericksona pro trumpetu a gongy. Part na trubku zazní v podání Jacka Logana, perkuse pak obstaral Robert Erickson. Se zvláštním poděkováním Petru Studenému, Martinu Klimešovi a Ostravským dnům – Vám je tato skladba věnována.“ (Werner Durand, červen 2015, Berlín)


Motto: Nemůže najít ten, kdo nehledá, a hudba nemůže znít, neběží-li čas.


Místo: Café V lese, Krymská 12, Praha 10 - Vršovice
Datum a čas: úterý 6. října 2015, 20 hodin
Název akce: Vteřina a věčnost
Vystupující a program:
PHAERENTZ  ( – n)
OPENING PERFORMANCE ORCHESTRA & PAVEL Z Vteřina a věčnost (35 minut)
MILAN GUŠTAR 60-24-7-52-20 (18 minut)
WERNER DURAND (DE) Im Gegenzug (15 minut)

Akce se koná v rámci projektu Time (20years BK), http://www.linkon.cz/7occt