9 Dec 2015

Autofinger out now...


...as a download or a CDR in a hand-painted cover. Each piece is an original, this is an unlimited, on-demand release. Recorded in 2014 and 2015 in Praha (CZ), Mstětice (CZ) and Wien (AT). Composed and mixed by Phaerentz in summer 2015. Mastered by Federsel. Cover by Phaerentz. Dedicated to Otto who inspired the title of this work and some of the source recordings. A PHAERLAG release 0002. 



SOME REVIEWS


Frans de Waard @ Vital Weekly 1012: It's been quite a while since I heard 'III' by Petr Ferenc, who calls himself Phaerentz when it comes to doing music (see Vital Weekly 925). Besides being a promoter (Stimul Festival, Wakushoppu concert series) and journalist (HIS Voice magazine), he's also part of Birds Build Nests Underground, Radio Royal, Z Veseleho Sveta, Prkvoj, MCH Band, PPPP, Biokovo. Back then he had a one-sided cassette, now he has a single piece that lasts forty-nine minutes on a CDR. This work was recorded in various places and that is something one can hear. The piece has three sections and slowly crossfade into each other. It opens with a twenty-minute section of electronic sounds and some highly obscure field recordings, mingled together. These could be synthesizer tones, but just as well something processed from those field recordings. The middle part is a loop of percussive sounds, very slow and shifting from left to right in the stereo spectrum, growing slowly in intensity. Gradually a piano sound is added, in similar slow-motion, but it takes over from the percussive sounds and becomes the third piece. The piano is played, chord by chord, slowly with spacing in between, and here to the most curious kind of sound processing is going on, like there is something burning (maybe the piano, I was thinking). Phaerentz' music is, as before, quite slow and sometimes a bit too slow, I think. Especially the opening part is quite long but does not necessarily stay interesting for all this time, or it doesn't captivate enough to be hallucinating. In that respect some of this work needs a bit of re-thinking, but the sounds he uses are quite good; all of this has the potential to grow and bloom further. Click!

Alex Švamberk @ UNI 1/2016: Nové album Autofinger ukazuje, kam až se posunul DJ Petr Ferenc z Birds Build Nests Underground ve svých experimentech s mikrozvuky. Jeho projev je ještě minimalističtější, osou celé první půlky skladby je jen lehce se vlnící středobasový tón vytvářející tísnivou až hororovou atmosféru. Doplňují jej nejrůznější ruchy, lupance a škrábance a opakující se bublavě prdící zvuky či vzdálené cinkání i konkrétní zvuk, jako záznam odjíždějícího auta. Ty ještě více zdůrazňují až překvapující nervnost nahrávky s extrémně pomalým vývojem. Autofinger ale není typická ambientní skladba, která se lehce mění, aniž by však někam směřovala, i když dlouho tak zpočátku působí. Před polovinou se středobasový tón začíná vytrácet, zato ruchů přibývá a ozvou se tupé mírně prskající údery přicházející střídavě z levé a pravé strany, které se proti sobě v čase posouvají. V dálce je opět doplňují vzdálené zvuky, mezi nimiž vynikají postupně sílící basové tóny piana, které postupně převáží a dají skladbě osudovost. Jak se údery postupně vytrácejí, doplní je další ruchy včetně jednoho evokujícího průjezd vlaku. V závěru pak piano doplňuje hodně pokroucené prskání, jehož zkreslený zvuk je velmi nepříjemný a dotváří zneklidňující kontrast k neúprosným tónům piana. Ferencovi se podařilo vytvořit ucelenou kompozici s jasným vývojem a silnou náladou, ve které zúročil své experimenty s lupanci, glitchi a smyčkami a obohatil je o další prvky. Přes extrémně pomalý vývoj neupadá do monotónnosti, i když by se místy sneslo pro kontrast zvýšit tempo vývoje. Přesto jde o jednu z jeho nejlepších nahrávek. Click!